Praznični umor

ALERGIJE U FEBRUARU ?
December 30, 2021
Prikaži sve

Praznični umor

Praznici su prošli, ostao je osećaj umora, bezvoljnosti, manjka energije… i šta sad, kada se treba vratiti svakodnevnim obavezama?

Za početak, povratiti biološki ritam spavanja, a to znači zaspivanje oko 22h. Preponoćni san je neophodan za regulaciju hormona rasta, melatonina, kortizola i insulina, bez kojih telo ne može da se oporavi.

Korekcija ishrane, u smislu izbegavanja masne i začinjene hrane, alkohola, slatkiša, već je doboro poznata činjenica, ali šta jesti? Prednost treba dati sezonskom povrću, integralnim žitaricama i domaćoj turšiji. Čajevi, kompoti, supe i potaži su odličan način da se telo zagreje i detoksikuje.

Fizička aktivnost je poželjna, ali treba je pravilno dozirati i izabrati. Za nekog je odlazak u teretanu pravi izbor, dok za nekog brz hod ili yoga predstavljaju sasvim dovoljno fizičke aktivnosti.

I onda dolazimo do akupunkture… akupunkturom i moksibustijom možemo itekako pokrenuti i povratiti vitalnu energiju, koja je posle neadekvatnog prazničnog stila života ili u manjku, ili u zastoju. Akupunkturnim tretmanima pokrećemo telo da se detoksikuje koristeći sopstvere resurse, tako što usklađujemo rad nervnog sistema i hormona.

Na taj način vitalna energija se pravilno usmerava i ne troši, telo se detoksikuje i obnavlja, što dovodi do osećaja lakoće, zadovoljstva i snage, tj do zdravlja.