PERIMENOPAUZA I AKUPUNKTURA

MENOPAUZA I AKUPUNKTURA
December 30, 2021
HORMONALNI DISBALANSI I AKUPUNKTURA
December 30, 2021
Prikaži sve

PERIMENOPAUZA I AKUPUNKTURA

Perimenopauza označava period koji prethodi menopauzi. Obično se javlja 3-4 godine pre menopauze, i u pitanju je fiziološka pojava, kroz koju većina žena prolazi bez većih problema. Međutim, postoje dame koje i perimenopauzu i menopauzu proživljavaju teško, i smatra se da je različitim simptomima pogođeno oko 25% žena.

Sve tegobe koje se javljaju su posledica fiziološkog smanjenja hormona, i to progesterona i estrogena. Njihovi nivoi u krvi mogu opadati i rasti, što dovodi do valunga, noćnog znojenja, poremećaja sna, pada libida, izraženijeg pms-a, promena raspoloženja.

Da li je potrebna terapija, i koje su nam opcije?

U zavisnosti od težine tegoba, zdravstvenog stanja i stila života svake žene, izrađuje se poseban terapijski plan. Uvek se preporučuje redovna i adekvatna fizička aktivnost, zdrav način ishrane i dovoljno sna. U nekim slučajevima se preporučuje hormonalna supstitucija, a u nekim terapija sedativima i antidepresivima.

Međutim, izvestan broj žena, pogotovu one koje se nalaze u četrdesetim godinama, bira nešto drugačija resenja. Jedno od njih je akupunktura.

Akupunktura utiče na neurohumoralnu regulaciju, tj balansira rad nervnog i hormonskog sistema. Na taj način povoljno utiče na regulaciju nivoa hormona, a samim tim i na smanjenje ili nestanak hormon zavisnih tegoba. Pošto utiče i na lučenje neurotransmitera u mozgu, smanjuju se i tegobe vezane za promenu raspoloženja i nesanicu.

Prednost akupunkture u odnosu na slične metode, kao i medikamentoznu terapiju , je što akupunktura nema neželjenih reakcija, i reguuliše rad čitavog organizma. Plan terapije je individualan, efekti su brzo vidljivi i dugotrajni.