MENOPAUZA I AKUPUNKTURA

GUBITAK TEŽINE I NADA PROTOKOL
December 30, 2021
PERIMENOPAUZA I AKUPUNKTURA
December 30, 2021
Prikaži sve

MENOPAUZA I AKUPUNKTURA

Menopauza je jedan od fizioloških perioda u životu žene. Nastavlja se na perimenopauzu. Većina žena i kroz perimenopauzu i menopauzu prolazi bez većih teškoća,ali izvestan broj može imati ozbiljnije tegobe. Smatra se da svaka četvrta žena ima značajne tegobe, koje mogu da joj remete svakodnevno funkcionisanje.

Tegobe koje se javljaju posledica su smanjenja nivoa estrogena u krvi, i najčešće se radi o kombinaciji psihofizičkih simptoma. Valunzi, promena raspoloženja, kardiovaskularni problemi, nesanica, vaginalne i urinarne infekcije su veoma čest pratilac menopauze.

Mogućnosti terapije

Pored klasične terapije, koja podrazumeva hormonsku supstituciju, sedative i antidepresive, akupunktura se preporučuje kao prva linija regulacije hormonalnih disbalansa. Akupunkturom delujemo na balansiranje svih hormona u telu, regulišemo rad neurotransmitera u mozgu, delujemo na uravnoteženje rada autonomnog nervnog sistema. Dakle na sve ono što dovodi do karakterističnih simptoma kada je menopauza u pitanju. Za razliku od lekova, akupunktura nema neželjene efekte.