GUBITAK TEŽINE I NADA PROTOKOL

NEŽELJENI EFEKTI AKUPUNKTURE ? DA, ALI…
December 30, 2021
MENOPAUZA I AKUPUNKTURA
December 30, 2021
Prikaži sve

GUBITAK TEŽINE I NADA PROTOKOL

Mnogi pacijenti me pitaju da li akupunktura može da im pomogne u mršavljenju, ili u odvikavanju od pušenja. Često se našalim, pa kažem da mi donesu kašike, da ih probušim, ili da u cigarete jednostavno zabodu igle, sigurno ih neće zapaliti.

Međutim, gojaznost i pušenje nisu za šalu, jer predstavljaju bolesti zavisnosti, i kao takve ih treba i tretirati. Multidisciplinarni pristup je obavezan, kao i sama spremnost pacijenata da se uhvati u koštac sa problemom.

U akupunkturnoj terapiji postoji tzv. NADA protokol, koji je razvijen sedamdesetih godina prošlog veka, u Americi. Autor ovog protokola je dr Majkl Smit, lekar Lincoln bolnice u Njujorku. Njegova ideja je bila da nađe jednostavan, jeftin i pozdan način za lečenje bolesti zavisnosti. Sredinom osamdesetih, osnovan je National Acupuncture Detoxification Association, NADA. Ideja dr Smita je postala stvarnost i, i dan danas se ovaj protokol, primenjuje kao alternativa lečenju metadonom.

Međutim, primećeno je da se pacijenti koji se tretiraju NADA protokolom, lakše nose i sa žudnjom za nikotinom i šecerom, da im se smanjuje apetiti, poboljšava san, i da generalno imaju više energije. Ovaj efekat se danas koristi u cilju smanjivanja telesne težine, tako što reguliše apetit i poboljšava san.

NADA protokol je zapravo aurikuloakupunktura, gde se koristi po 5 tačaka, na svakom uhu. Može se primenjivati samostalno, a može se kombinovati sa i sa dodatnim tačkama na telu, kao i sa režimima ishrane.

Najbolji efekat se postiže kada se kombinuju akupunkturni tretmani, umerena fizička aktivnost i blaga korekcija ishrane. Na taj način se izbegava jojo efekat koji se javlja posle rigoroznih dijeta i neadekvatno izabrane fizičke aktivnosti.