BELOVA PARALIZA LICA (FACIJALIS)

HORMONALNI DISBALANSI I AKUPUNKTURA
December 30, 2021
ALERGIJE U FEBRUARU ?
December 30, 2021
Prikaži sve

BELOVA PARALIZA LICA (FACIJALIS)

Belova paraliza lica je slabost jedne strane lica, praćena nemogućnošću zatvaranja oka, nabiranja čela i skupljanja usana. Može biti praćena bolom, curenjem suza i pljuvačke, kao i poremećajem čula ukusa. Nastaje naglo, najčešće posle buđenja. Pacijenti navode prehladu ili promaju kao uzrok.

Danas se zna da ni prehlada, ni promaja nisu uzrok ovog stanja. Smatra se da je virusna infekcija virusima iz grupe herpesa odgovorna za zapaljenje facijalnog nerva. Sa aspekta zvanične medicine, ovaj poremećaj se leči kortikosteroidima, antivirusnim lekovima i visokim dozama vitamina B. Obavezna je i fizikalna terapija.

Sa aspekta tradicionalne medicine, uzrok facijalisa je vetar. U tom smislu primenjuje se akupunktura, sa ili bez moksibustije. Tretmani se mogu raditi po standardizovanim šemama, ali se mogu i individualno prilagoditi.

Istraživanja pokazuju da je najbolje kombinovati akupunkturu sa medikamentima i fizikalnom terapijom. Tretmani akupunkturom se primenjuju 2-3 puta nedeljno, traju oko pola sata. Karakteristično je da pacijenti ili vrlo brzo osete poboljšanje, ili uopšte ne reaguju na tretmane.

Najvažnije u terapiji Belove paralize je što ranije javljanje terapeutu, najbolje do 72h po pojavi simptoma. Tretmani akupunkturom ne isključuju fizikalnu terapiju, najbolje je kombinovati ih, kao što je vrlo važno uraditi sve potrebne dijagnostičke procedure koje propisuje zapadna medicina.

Belova paraliza je najčešće idiopatska, međutim postoje određena stanja koja mogu biti maskirana, a koja zahtevaju ozbiljan medicinski tretman, te je zato važan multidisciplinaran pristup, tj pregled i neurologa i lekara opšte prakse.